عدم اطمینان در مورد اثرات بهداشتی سویا بسته ای و محصولات سویا در حال افزایش است، که با توجه به نظرات متناقض، کشت انبوه و مهندسی ژنتیک مرتبط تعجب آور نیست.
از سوی دیگر، گروههای جمعیتی شناخته شده از جنوب شرق آسیا قرنهاست که به ما نشان دادهاند که مصرف منظم سویا به هیچ وجه با بروز بیماریهای تمدنی که در این کشور گسترده است، ارتباطی ندارد.
اما حقایق علمی در مورد حبوبات چطور؟ آیا باید سویا و محصولات تهیه شده از آن مانند توفو، تمپه یا نوشیدنی های سویا را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنیم؟
یا سویا سالم است یا لوبیا می تواند رژیم غذایی و سلامتی ما را غنی کند؟ در ادامه می خواهیم این سوالات را با جزئیات بیشتری بررسی کنیم.
از منظر جهانی، سویا به دلیل محتوای پروتئین بالا و شرایط کشت نامطلوب همراه با سودآوری اقتصادی بالا، منبع غذایی بهینه ای است.تولید سویا در 50 سال گذشته ده برابر شده است، در آمریکای جنوبی 123 درصد سویا بیشتری تولید شد.
اکوسیستم های مهم در سراسر جهان باید تا این حد تسلیم شوند.
که در عین حال عواقب ویرانگری دارد: جنگل های طبیعی، ساوان ها و مناطق مرتع به دلیل سرقت زیستگاه گونه های جانوری بی شماری، از بین رفتن ذخیره مهم دی اکسید کربن و تبدیل شدن خاک به خطر می افتد.
نابارور و چرخه طبیعی آب جنگل های بارانی مختل شده است. اما استفاده قابل توجه از دانه های تراریخته نیز در برخی موارد با دید انتقادی تلقی می شود.
این بدان معناست که ژنهای گونههای دیگر به ژنوم گیاه سویا وارد میشوند تا در درجه اول مقاومت آن را افزایش داده و به سایر خواص سودمند دست یابند.
از نظر استفاده، تنها 13 درصد از برداشت جهانی سویا مستقیماً به مصرف مواد غذایی می رود و جمعیت آسیایی مصرف کنندگان اصلی آن هستند.
بیشترین سهم، حدود 70 درصد از تولید جهانی سویا، به صنعت خوراک دام اختصاص دارد که مربوط به افزایش تولید گوشت در کشورهای صنعتی است.
بخش کوچکی از آن به روغن سویا تبدیل می شود که نه تنها به عنوان غذا، بلکه در محصولات آرایشی و بهداشتی و برای تولید بیودیزل نیز استفاده می شود.
از سوی دیگر، حبوبات در عرض های جغرافیایی اروپای مرکزی نیز رشد می کنند و فرانسه و اتریش در خط مقدم تولید قرار دارند.